ARDOR Wednesday, October 30 th, 2013

Trei organizaţii nonguvernamentale (ARDOR, MRC şi GRASP) anunţă lansarea site-ului România Publică www.romaniapublica.ro, proiect de dezbateri cetăţeneşti care propune o privire sistematică a asumărilor partidelor politice pe teme care suscită controverse în societatea românească.

„Inițiativa se doreşte o reabilitare a relaţiei dintre cetăţeni şi clasa politică, rezultând din îngrijorarea că asumările partidelor pe subiecte de interes public sunt oscilante și puțin monitorizate de cetățeni, ca și din faptul că societatea românească pune prea rar în valoare beneficiile proceselor deliberative”, spun reprezentanţii celor trei organizaţii.

Site-ul www.romaniapublica.ro prezintă proiectul în ansamblu și oferă informaţii despre contextul actual al asumărilor politice în România, date despre participanţii la evenimente, resurse informative, articole, calendar.

Formatul ales pentru dezbateri permite prezentarea argumentelor de către cei care pledează pentru o poziție sau alta, fie că vorbim despre reprezentanţi ai partidelor parlamentare, experți sau cetățeni invitați. Formatul, expus pe www.romaniapublica.ro, pune accent pe includerea punctelor de vedere diverse şi pe furnizarea echitabilă a informațiilor, atât atunci când opiniile divergente au susținere egală în “piața” de idei, cât mai ales atunci când distribuția de forțe este dezechilibrată.

Publicul prezent la dezbateri este format în majoritate din cetățeni selectaţi printr-o metodologie care asigură o reprezentativitate mai largă, dincolo de nuclee dure sau de partizanate asumate. Participanţii vor vota la inceputul si finalul dezbaterii în favoarea sau contra motiunii propuse, printr-un sistem de vot electronic.

Prima motiune, cea referitoare la exploatarea gazelor de șist în România, va fi dezbătută sâmbătă 23 noiembrie.

România Publică deschide, de asemenea, o dezbatere asupra conceptului de interes public, în condițiile unei utilizări de multe ori abuzive a acestei noțiuni. „Propunem un spațiu nepartizan și transparent în care să punem în valoare participarea noastră, în calitate de cetățeni, la viaţa politică și altfel decât prin prezența la vot”, declară Monica Mocanu, coordonatorul proiectului România Publică.

Inițiatorii proiectulului România Publică: Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), Fundaţia Median Research Centre (MRC) şi GRASP – Societatea Globala a Tinerilor Profesionişti.

Ne desfăşurăm activitatea în domenile educației pentru dezbateri, cercetării în zona consultărilor cetățenești și în sustinerea de inițiative într-o reţea globală de profesionişti. Median Research Centre deţine aplicaţia TestVot, utilizată în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România, la cele europalamentare din 2009 (versiune Ro şi En), la cele prezidenţiale din România (2009) şi la cele parlamentare din Republica Moldova (2009)(versiune Ro si Ru).