România Publică solicită partidelor poziţii politice pe două subiecte de interes public: “România ar trebui să exploateze gazele de şist? “ şi “Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscripţie proceduri de demitere a parlamentarilor în timpul mandatului?” 

Acestea sunt cele două subiecte pe care programul de dezbateri cetăţenesti România Publică le propune spaţiului politic şi societăţii civile în toamna acestui an. Asumarea politică a unor poziţii pe subiecte de interes public reprezintă un semn de sănătate a unei democraţii.  Pentru a avea guvernări responsabile este important ca poziţiile şi activitatea partidelor să fie previzibile şi cunoscute de către cetăţeni. În plus, calitatea procesului democratic depinde nu doar de momentul votului, ci şi de oportunităţile pe care cetăţenii le au în interiorul ciclurilor electorale de a participa. Programul România Publică dă o astfel de oportunitate atât cetăţenilor cât şi clasei politice, printr-un format de forum cetăţenesc autentic.

În 23 noiembrie a avut loc prima dezbatere pe subiectul gazelor de şist, la care au participat trei partide cu reprezentanţi în Parlament: Partidul Naţional Liberal, Partidul Verde şi Partidul Noua Republică. Dacă reprezentantul partidului liberal a afirmat în cadrul dezbaterii că “PNL nu este şi nu va fi un partid ecologist”, marcând necesitatea exploatării resurselor în interes naţional, dar având legi şi reglementări transparente, reprezentanţii celorlalte două partide au formulat pledoarii atât în plenul dezbaterii cât şi declaraţii politice asumate după aceasta. Partidul Verde are o poziţie care se opune exploatărilor, având ca fundament principal riscurile prea mari pentru mediu, iar Partidul Noua Republică propune o viziune de schimbare a regimului proprietăţii, prin care cei care sunt proprietarii terenurilor să devină şi proprietarii resurselor.

Dezbaterea publică a fost moderată de jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi a adus împreună experţi în chestiunea exploatării gazelor de şist, alături de cetăţeni selectaţi  dintr-un eşantion reprezentativ (pe criterii de gen, vârstă, educaţie) şi invitaţi/observatori. Toate datele dezbaterii sunt vizibile pe site, ca şi asumările politice, transcrierea şi înregistrările video ale pledoariilor: https://romaniapublica.ro/dezbateri-publice/.

În 14 decembrie 2013 România Publică invită partidele parlamentare să dezbată alături de experţi şi cetăţeni pe un subiect care doreşte să deschidă o discuţie asupra reformei sistemului politic din România. Ce mijloace de participare şi control are cetăţeanul în interiorul ciclului electoral asupra parlamentarilor pe care i-a ales? Moţiunea va fi “Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscriptie proceduri de demitere a parlamentarilor în timpul mandatului?

Dezbaterea va avea loc sâmbătă 14 decembrie la Universitate, în Amfiteatrul Odobescu, începând cu ora 10.30. Înregistrările de participare se pot face pe adresa romaniapublica@gmail.com sau direct pe site.

Comunicat de presa, 4 decembrie, 2013