Va invităm miercuri 20 aprilie 2016 incepand de la ora 18, la Facultatea de Știinte Politice a Universitătii București pentru a discuta despre felul în care arată institutia referendumului in Romania.

Vom raspunde impreuna la intrebarea: “Referendumurile initiate de cetateni ar trebui sa fie mai usor de declansat?”

Vor deschide discutia Mircea Kivu (Plenum), Codru Vrabie (Politica fara Bariere), Laurentiu Gheorghe (Facultatea de filosofie), Andrei Tiut (Civitas politics).
Dezbaterea va fi moderata de Elena Calistru (Funky Citizens)

Va puteti inregistra pe pagina de Facebook a evenimentului

cover7

Subiectul referendumului ca modalitate de participare la decizie a reapărut în discuția publică odată cu inițiativele de demitere a primarilor din câteva localități sau cu intenția de modificare a Constituției.

Numărul mare de semnături necesare și anumite prevederi legislative îngrădesc însă accesul la această pârghie conferită de lege, un singur referendum local de demitere a primarului reușindu-se a fi organizat, fara a fi însă validat.

Oponenții utilizării acestor mecanisme aduc în discuție riscurile derapajelor sau manipulărilor, iar apărătorii pun în evidență faptul ca legea descurajează și acum extremismul și încălcările drepturilor fundamentale.

Pentru înregistrări vă invităm sa transmiteți un email cu numele dvs la romaniapublica@gmail.com pana în 20 aprilie la pranz. Pentru detalii tel 0740042224

Echipa România Publică este susținută în acest demers de Grupul pentru democrație participativă Plenum.