Horia Terpe este director executiv la CADI si ne-a raspuns cu o depesa scurta:

Problema ridicata de catre domniile voastre (“cum descriem interesul public”) nu este una usor de transat. Mi-ar trebui un intreg articol sa fac asta insa va trebui sa ma limitez la o schita intarziata si prea grabita pentru cat este de interesant subiectul.

Interesul public este una dintre cele mai manipulative sintagme inventate vreodata; asta deoarece semnifica in sensul propriu interesul general (al tuturor) dar este de obicei folosita pentru a denota impropriu un interes de grup.

In incercarea de a-i da un inteles riguros exista doua strategii posibile:

1. abordarea formala (procedurala):

Interesul public este rezultatul (decizia colectiva) reiesit/a din/dupa respectarea tuturor regulilor A1, A2,…,An, care descriu un sistem complet de transformare a preferintelor sau deciziilor individuale ale membrilor grupului/societatii X intr-o decizie colectiva a societatii X (ex. reguli electorale, proceduri parlamentare, etc).

Problema este ca aceasta abordare nu inseamna nimic – fiind una formala, nu face decat sa lipeasca o eticheta unui rezultat. Astfel incat am avea nevoie (si) de un continut:

2. abordarea substantiala (pe baza de rezultat):

Def. Interesul public este interesul comun al tuturor membrilor publicului.

in forma normativa:

Interesul public este decizia colectiva adoptata in unanimitate de catre membrii grupului/societatii X.

Aceasta este singura procedura care garanteaza alinierea completa dintre preferintele individuale si decizia colectiva. Chiar si ea are o imperfectiune: alinierea respectiva va avea loc doar daca se ia o singura decizie. Daca sunt luate mai multe decizii succesive in aceeasi formula, vor aparea negocieri (individul X1 va vota ceva ce nu prefera daca ceilalti/altii vor vota ceea ce el prefera chiar daca ei nu prefera in cazul unei alte decizii).

Si cam atat. Restul posibilitatilor (majoritati calificate, majoritati simple*, etc.) au ca rezultat interese de grup.

*Acestea sunt incapacitate, in plus, si de paradoxul Condorcet-Arrow.

Sper sa fie de folos,
Horia Terpe