Inline image

30.11.2016 Comunicat de presă, Fundația Friedrich Ebert, Fundația Friedrich Naumann, România Publică, Inițiativa România

Încă o dezbatere ratată

Alina Gorghiu, Calin Popescu Tariceanu și Liviu Dragnea nu participă la dezbaterea publică propusă la începutul lunii noiembrie de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (fundația social-democraților germani), Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe (fundația liberalilor germani), platforma de dezbateri România Publică și mișcarea civică Inițiativa România. Dezbaterea era programată în ultima săptămână de campanie.

Au fost invitați la dezbatere președinții partidelor care depășesc pragul electoral în intenția de vot, conform sondajelor disponibile în acel moment (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP și UDMR). Dintre aceștia, au confirmat participarea doar Kelemen Hunor, Nicușor Dan și Traian Băsescu.

În aceste condiții, organizatorii anunță anularea dezbaterii și își exprimă regretul că partidele sunt atât de puțin interesate să dialogheze cu cetățenii în alte formate decât cele din studiourile televiziunilor. O condiție preliminară agreată între organizatori a fost confirmarea participării unei majorități a celor invitați, care să acopere cât mai mult din spectrul politic.

Este încă un examen al dezbaterii democratice pe care partide importante din România nu îl trec. Inițiatorii își păstrează convingerea că dezbaterile publice permanente, atât în campanii electorale, cât și în afara acestora, sunt instrumente esențiale pe care societatea le are la îndemână pentru a deveni mai coezivă și mai participativă.

 

18.11.2016 Comunicat de presă, Friedrich Ebert Stiftung, Friedrich Naumann Stiftung, România Publică, Inițiativa România

Friedrich Ebert Stiftung (fundația social-democraților germani), Friedrich Naumann Stiftung (fundația liberalilor germani), platforma de dezbateri România Publică și mișcarea civică Inițiativa România au lansat o invitație președinților principalelor partide care candidează la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 să participe la o dezbatere electorală cu public în ultima săptămână de campanie.
Au fost invitați la dezbatere președinții partidelor care depășesc pragul electoral în intenția de vot, conform sondajelor disponibile (Partidul Social DemocratPartidul Național LiberalUniunea Salvați RomâniaAlianța Liberalilor și DemocrațilorPartidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România). Până la acest moment, echipele de campanie ale Partidului Mișcarea Populară și Uniunii Salvați România au confirmat participarea la dezbatere a domnilor Traian Băsescu, respectiv Nicușor Dan. În acest moment discutăm sau așteptăm răspunsuri și de la celelalte partide.
Invităm și pe această cale președinții acestor partide să accepte, în interes public, participarea la această dezbatere atât de necesară. Alegerile parlamentare sunt importante pentru că acum ne vom decide reprezentanții și, implicit, legile și formula guvernamentală care vor influența viața și bunăstarea fiecăruia dintre noi. O dezbatere în această perioadă va permite publicului să cunoască mai bine intențiile partidelor pentru următoarea legislatură, cât și argumentele în susținerea soluțiilor pe care le propun. În aceeași măsură, dezbaterea reprezintă o oportunitate pentru partide de a-și susține mesajul în fața românilor și de a le cere votul.