Despre exploatarea gazelor de șist (2013)

Moțiunea nr 1: România ar trebui să exploateze gazele de șist?

În 23 noiembrie 2013 s-a desfășurat prima dezbatere din proiect, în Amfiteatrul Odobescu de la Facultatea de Litere, începând cu ora 12.

Audiența a fost formată în majoritate din cetățeni selectați aleator dintr-un grup reprezentativ pentru populația Bucureștiului. Înainte de dezbatere, o parte din membrii audienței au participat la un focus grup.

În săptămâna de dinaintea dezbaterii a fost deschisă înregistrarea pe site a celor care doresc să participe (aproximativ 1/5 din numărul total al audienței), în sistemul primul venit, primul servit.

Mai multe date despre format aici.

vezi GALERIA FOTO vezi TRANSCRIEREA dezbatere LONDRA

Laurențiu DIACONU-COLINTINEANU, jurnalist RFI - Introducere dezbatere România Publică

Discurs Pro exploatării gazelor de șist - Eugenia GUȘILOV

Discurs Contra exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică - Georgeta Elisabeta IONESCU

Discurs Remus CERNEA - deputat, Partidul Verde

Discurs Dumitru Dian POPESCU - senator, Partidul Național Liberal

Discurs Florin Drăgan - vicepreședinte partidul Noua Republică

Discurs observator dezbatere - Ana Otilia NUȚU, Expert Forum (EFOR)

Discurs observator dezbatere - Vlad CĂTUNA, Asociația VIRA

Intervenții cetățeni - partea 1 / 3

Intervenții cetățeni - partea 2 / 3

Intervenții cetățeni - partea 3 / 3

Declarații după dezbatere

Partidul Verde

Noi, Verzii, susţinem societatea civilă şi vom face toate demersurile politice pentru a promova ideile noastre şi pentru a ne opune tehnologiilor cu grad ridicat de risc şi impact negativ major asupra mediului şi a vieţii cetăţenilor, precum extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Este foarte important să continuăm protestele şi să creştem în intensitate cu acest gen de manifestări. Este la fel de important ca în aceste acţiuni de natură civică să implicăm şi politicieni. Proiectele industriale cu asemenea impact asupra mediului şi a comunităţilor locale, trebuie să beneficieze, în mod imperativ, de consultarea acestora (consultările necesare urmând a fi făcute la nivel naţional pentru proiectele de amploare). Vom utiliza pârghiile parlamentare şi politice, în general, pentru a ne opune acestei tehnologii. Noi, Verzii, susţinem asigurarea securităţii energetice a României din surse regenerabile de energie: câmpuri eoliene, panouri solare, biomasă, transformarea deşeurilor în energie şi alte surse regenerabile. Vă imaginaţi că România are capacitatea de a măsura cât de nocivă este această tehnologie? Toate studiile şi rapoartele prezentate în Parlamentul European şi la Comisia Europeană au dovedit că există riscuri. Cine îşi asumă aceste riscuri?

Partidul Noua Republică

Salutăm atât activitatea organizaţiilor neguvernamentale care au ca principal obiectiv o mai bună informare a publicului, cât şi interesul deosebit manifestat de cetăţeni pentru proiectul Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist. Considerăm că revigorarea societăţii civile şi stimularea cetăţeniei active reprezintă condiţii esenţiale pentru consolidarea vieţii democratice în România. Noua Republică consideră că reforma veritabilă a sectorului minier (dar nu numai) din România este condiţionată de abandonarea viziunii etatiste a clasei politice post-comuniste, îmbrăţişată în mod regretabil şi de o parte însemnată a societăţii civile, şi reorientarea spre o politică autentică de dreapta care favorizează individul şi comunitatea în dauna statului. În aceste condiţii, Noua Republică susţine atât modificarea legislaţiei în sensul introducerii dreptului de proprietate privată asupra resurselor subsolului, cât şi adoptarea unor măsuri veritabile de descentralizare a deciziei administrative. Proprietarii terenurilor sub care au fost descoperite resursele şi comunităţile din care aceştia fac parte ar trebui să fie atât principalii beneficiari, cât şi principalii decidenţi în ecuaţia exploatărilor.

Comunicatul mai amplu aici http://www.nouarepublica.ro/ro/noua-republica-sustine-proprietatea-privata-asupra-resurselor-subsolului.html