Unul dintre obiectivele declarate ale programului Romania Publica este sa contribuim la o mai mare coerenta in asumarile politice pe subiecte de interes public.

Acestea ar trebui sa reprezinte un act curent si firesc, atat pentru partidele de la guvernare cat si pentru cele din opozitie.

Pana azi (27 noiembrie) ne-au parvenit doua pozitii, din partea Partidului Verde si a Partidului Noua Republica. Vom completa cu declaratiile altor partide in zilele urmatoare.

 

Partidul Verde

“Noi, Verzii, susţinem societatea civilă şi vom face toate demersurile politice pentru a promova ideile noastre şi pentru a ne opune tehnologiilor cu grad ridicat de risc şi impact negativ major asupra mediului şi a vieţii cetăţenilor, precum extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Este foarte important să continuăm protestele şi să creştem în intensitate cu acest gen de manifestări. Este la fel de important ca în aceste acţiuni de natură civică să implicăm şi politicieni. Proiectele industriale cu asemenea impact asupra mediului şi a comunităţilor locale, trebuie să beneficieze, în mod imperativ, de consultarea acestora (consultările necesare urmând a fi făcute la nivel naţional pentru proiectele de amploare). Vom utiliza pârghiile parlamentare şi politice, în general, pentru a ne opune acestei tehnologii. Noi, Verzii, susţinem asigurarea securităţii energetice a României din surse regenerabile de energie: câmpuri eoliene, panouri solare, biomasă, transformarea deşeurilor în energie şi alte surse regenerabile. Vă imaginaţi că România are capacitatea de a măsura cât de nocivă este această tehnologie? Toate studiile şi rapoartele prezentate în Parlamentul European şi la Comisia Europeană au dovedit că există riscuri. Cine îşi asumă aceste riscuri?”

 

Partidul Noua Republică

“Salutăm atât activitatea organizaţiilor neguvernamentale care au ca principal obiectiv o mai bună informare a publicului, cât şi interesul deosebit manifestat de cetăţeni pentru proiectul Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist. Considerăm că revigorarea societăţii civile şi stimularea cetăţeniei active reprezintă condiţii esenţiale pentru consolidarea vieţii democratice în România. Noua Republică consideră că reforma veritabilă a sectorului minier (dar nu numai) din România este condiţionată de abandonarea viziunii etatiste a clasei politice post-comuniste, îmbrăţişată în mod regretabil şi de o parte însemnată a societăţii civile, şi reorientarea spre o politică autentică de dreapta care favorizează individul şi comunitatea în dauna statului. În aceste condiţii, Noua Republică susţine atât modificarea legislaţiei în sensul introducerii dreptului de proprietate privată asupra resurselor subsolului, cât şi adoptarea unor măsuri veritabile de descentralizare a deciziei administrative. Proprietarii terenurilor sub care au fost descoperite resursele şi comunităţile din care aceştia fac parte ar trebui să fie atât principalii beneficiari, cât şi principalii decidenţi în ecuaţia exploatărilor”

Un comunicat mai amplu aici http://www.nouarepublica.ro/ro/noua-republica-sustine-proprietatea-privata-asupra-resurselor-subsolului.html