Atât în România, cât şi în Europa, subiectul exploatării gazului de şist (tip de gaz neconvenţional) a luat amploare şi a devenit extrem de controversat. Dezbaterea în acest moment se axează pe două direcţii principale:

1)    Posibilitatea scăderii preţului la gazele naturale, diversificarea resurselor energetice şi limitarea dependenţei de importul acestor resurse (mai ales faţă de Gazprom);

2)    Riscurile importante la adresa mediului şi a comunităţilor ce locuiesc în apropierea perimetrelor de exploatare.

Una dintre temele protestelor de stradă de la începutul anului 2012 a fost îngrijorarea faţă de riscurile metodei de exploatare a gazului de şist. Guvernele Boc și Ungureanu nu au abordat acest subiect şi nu au iniţiat campanii de informare sau dezbateri publice. Secretizarea la nivel de secret de serviciu a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare (HG 188,189, 190/28.03.2012) cu compania americană Chevron, deşi în conformitate cu Legea Petrolului nr. 238/2004, ca şi lipsa consultării cetăţenilor şi autorităţilor locale au fost unele dintre motivele moţiunii de cenzură a guvernului Ungureanu[1].

În iunie 2012, guvernul Ponta a hotărât aplicarea unui moratoriu asupra activității de exploatare până la finalizarea studiilor la nivel european privind impactul fracturării hidraulice asupra mediului şi a amânat orice discuţie până după alegerile parlamentare. Deşi în opoziţie s-a declarat împotriva gazului de şist și era în favoarea consultării comunităților direct afectate, alianţa USL a introdus în Programul de Guvernare 2013-2016, la capitolul Energie, faptul că se are în vedere „demararea acţiunilor de explorare pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase”. În ianuarie 2013, Victor Ponta a spus că susţine explorarea gazelor de şist, iar după 5 ani se va lua o decizie finală ce va ţine cont de cele mai înalte standarde de protecţie a mediului[2]. În octombrie 2013, în contradicție cu cerințele formulate în cadrul protestelor începute în august, acesta a declarat că Guvernul va sprijini explorările, întrucât independența energetică și dezvoltarea economică este un obiectiv strategic național atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu[3].

În România, dar și în UE, nu există o legislație specifică pentru reglementarea explorării și exploatării gazelor de șist, ci doar concesionarea rezervelor de petrol și gaze convenționale. Prin urmare, explorarea și exploatarea zăcămintelor neconvenționale este la latitudinea companiilor miniere. În Parlament au existat două inițiative legislative[4] cu privire la interzicerea metodei de fracturare hidraulică, dar acestea au fost respinse de către Senat, momentan fiind trimise pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților.

La nivel european, există recomandări contradictorii venite din partea Directoratului General pentru Mediu și cel pentru Energie cu privire la acest subiect, iar Comisia are de ales între a oferi doar îndrumare industriei extractive, a amenda legislația de mediu existentă și a crea un act normativ special pentru gazele neconvenționale[5]. O decizie în acest sens nu s-a cristalizat până în acest moment.

 

O scurtă definiţie a gazului de şist: Acest tip de gaz neconvenţional[6] este format din molecule de gaz natural ce sunt „captive” şi dispersate în formaţiuni de rocă dură aflată de obicei la peste 2km adâncime şi cu un grad redus de porozitate şi permeabilitate[7]. Având în vedere această localizare, metoda de extragere nu este nici ea una convenţională. Recuperarea gazului se face prin fracturare hidraulică[8], adică injectarea unei mari cantităţi de apă amestecată cu nisip şi chimicale în rocă, cu scopul de a o fractura. Altfel, gazul va fi eliberat şi transportat la suprafaţă împreună cu amestecul de fluid.

 

 

[1] http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/9575066/15/motiune.pdf

[2] http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14079073-victor-ponta-sustin-explorarea-gazelor-sist.htm

[3] http://www.mediafax.ro/social/ponta-dupa-intalnirea-cu-chevron-guvernul-sprijina-gazele-de-sist-in-final-va-ramane-doar-o-minoritate-radicala-ce-spune-compania-americana-despre-discutii-11546452

[4] Pl-x nr. 278/26.06.2012 și Pl-x nr. 469/2013.

[5] http://www.euractiv.com/energy/high-risk-shale-gas-faces-calls-news-514661?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=ad81945261-newsletter_daily_update&utm_medium=email#.UEmjRfvwKUY.facebook

[6] http://www.cges.co.uk/resources/articles/2010/07/21/what-is-unconventional-gas

[7] http://www.roec.ro/shale-gas-challenges-and-opportunities/

[8] http://www.epa.gov/hydraulicfracture/process.html