Apel al inițiativei România Publică

 

cover-romania publica

(clik pe imagine)

Societatea este vie în fiecare moment în care oamenii isi pun intrebari, dialogheaza sau actioneaza. Sunt destule gesturi pe care unii dintre noi nu nu le-am facut vreodata: semnarea unei petitii, refuzarea mitei electorale sau iesitul la manifestatii. Sunt altele pe care le-am facut, dar nu prea le dam importanta, desi sunt din aceeasi categorie: interventiile in sedintele de bloc, sesizarile la protectia consumatorului sau un apel la 112 pentru un accident pe sosea. Fiecare gest facut in comunitate are o incarcatura politica, intr-o acceptiune pe care credem ca e important sa o resetam in 2014.

Romania Publica a propus cetatenilor si politicienilor, la finalul lui 2013, o formula de intersectie pe un teren al normalitatii. Am organizat doua dezbateri cetatenesti pe subiecte de interes public, in intentia de informare echitabila si de investigare a asumarilor politice din partea partidelor parlamentare. Primul a fost referitor la exploatarea gazelor de sist, celalalt referitor la procedura de revocare a parlamentarilor.  Am dezbatut, am administrat formule de dezacord, am votat la inceputul si finalul dezbaterilor, am solicitat asumari publice. Am analizat intr-un raport de cercetare felul in care politicienii si cetatenii (selectionati dintr-un esantion reprezentativ) au partipat la acest demers.

La finalul acestei initiative pilot, Romania Publica isi doreste sa propuna un apel pe doua componente, asupra reabilitarii notiunii de dezbatere publica si asupra mecanismelor de asumare politica din partea partidelor parlamentare.

Va invitam sa construim impreuna acest demers, vineri 10 ianuarie, de la ora 15, la Clubul Taranului Roman. 

In deschidere va vom prezenta si datele preliminare ale raportului de analiza realizat in cadrul proiectului. Va modera Laurentiu Diaconu Colintineanu, jurnalist RFI.

Ne-am spus in acesti ani ca politica e o treaba prea urata ca sa ne amestecam in ea si ca treburile cetatii sunt prea complicate. Insa societatile democratice nu se pot dezvolta in afara unei relatii in care cetateanul sa fie in centrul procesului politic, iar Romania nu ar trebui sa fie o exceptie. Politicile facute impreuna cetatenii sunt mai bune decat oricare facute fara acestia. In lipsa unui interes consistent pentru acest act de consultare si preluare sistematica a intereselor din comunitate, societatea esueaza, mai devreme sa mai tarziu. Noi suntem acum la marginea rezistentei in aceasta relatie.

Cetatenii isi pot lua politica inapoi si Romania Publica isi doreste sa contribuie la acest proces.

8 ianuarie 2013
Echipa Romania Publica
www.romaniapublica.ro
Pentru participarea la dezbaterea din 10 ianuarie, va rugam sa trimiteti un email cu numele dvs pe adresa romaniapublica@gmail.com